28 янв. 2010 г.

Дихальні вправи / Дыхательные упражнения

Сучасний екологічний стан нашої країни і світу вцілому не може не тревожити людство. Безперечно, цей факт дуже пливає на здоров`я людства, а тим більше на дітей. Під час поглибленного обстеження дошкільнят України виявлено різні патологічні стани та функціональні відхилення: з боку верхніх дихальних шляхів, опірно-рухової системи, сердечно-судинної, ендокринної, нервової, сечовивідної та ін. Перше місце посіли захворювання ЛОР органів та верхніх дихальних шляхів - у 65,5% обстежених дітей.
Несфомований дитячий організм є більш схильним до вірусних захворювань, тому дошкільнята - це чи ненайслабкіша вікова ланка. Через невчасне та неправильне лікування легкий насморк швидко переходить у гайморит або отит, а кашель - у бронхіт.
Всім відомо, що найкраще лікування хвороби - це її профілактика. На допомогу приходить дихальна гімнастика. Дихальні вправи допомагають навчити дитину правильно дихати. При більш глибокому диханання відбувається вентиляція легенів, очищення їх від бактерій та мікробів, які і спричинюють швидкий розвиток хвороби.
Дихальна вправа "Кулька"
Запропонуйте дитині уявити, що в животику у неї надувна кулька. Вдих носиком - кулька надувається і становиться велика-велика. Животик випинається. Видих - кулька здувається із звуком -с-, -з- або -ш-. Нехай малюк виповнить вправу 3-4 рази.
Дихальна вправа "Вітер"
Як шумить вітер? А ось так! Вдих носиком. Видих ротиком, долонька торкається ротика і дитина без голосу вимовляє "звук індіанця" - це шумить вітер. Вправу слід повторити 3-4 рази.
Дихальна вправа "Квітка"
Дитина уявляє, що вона на полі квітів, зриває одну квітку і нюхає її - вдих носиком. Видих ротиком зі звуком -а- - як пахне квітка. Запропонуйте малюкові понюхати 4-5 квіток.

Еще не полностью развитый детский организм более потвержен вирусным заболеваниям, поэтому дошкольники - это чуть ли не самое слабое возрастное звено. Из-за неправильного лечения легкий насморк переходит в гайморит или отит, а кашель - в бронхит.
Всем известно, что наилучшее лечение болезни - это ее профилактика. На помощь приходит дыхательная гимнастика. Дыхательные упражнения помагают научить ребенка правильно дышать. При глубоком дыхании легкие хорошо вентилируются, очищаются от бактерий и микробов, которые и есть причиной стремительного развития болезни.
Дыхательное упражнение "Шарик"
Предложите малышу представить, что у него в животике надувной шарик. Вдох носиком - шарик надувается истановится большим-пребольшим. Животик - круглый. Выдох  ротиком - шарик сдувается со звуком -с-, -з- или -ш-.  Пусть малыш надует шарик 3-4 раза.
Дыхательное упражнение "Ветер"
Как шумит ветер? А вот так! Вдох носиком. Выдох ротиком - ладошка касается губ и ребенок произносит без голоса "клич индианца" - это шумит ветер.  Упражнение слудет повторить 3- 4 раза.
Дыхательное упражнение "Цветок"
Малыш представляет, что он на цветочном поле, срывает  цветочек и нюхает его - вдох носиком.  Выдох ротиком со звуком -а- - цветочек пахнет. Предложите малышу понюхать 4-5 цветочков.


24 янв. 2010 г.

Годівничка для птахів / Кормушка для птиц

Зима цього року виявилася справжньою та незабутньою для всіх нас. Пропоную у таку холодну погоду разом із малюком виготовити годівничку для птахів. Під час роботи ви не тільки розвиватимете дрібну моторику рук дитини, але й розповісте про зимуючих птахів, їх спосіб життя у морозну погоду, до того ж маєте гарну нагоду викликати в дитини бажання допомогти синичкам, снігурам та іншим пташкам.
Для годівнички вам знадобиться старий пластмасовий конструктор, супер-клей або гумовий клей, коротенький мотузок, надфіль або шматок наждачного папіру, канцелярський ніж, маркер, голка або шило.



Спочатку дайте можливість обрати дитині самостійно деталі конструктора, який будете використовувати. Нехай дитина поміркує, які колір, форма та розмір їй до вподоби більш за все. Визначилися з матеріалом? Час попрацювати вам, дорослі. Намалюйте маркером на кубику (або іншій деталі, яку обрала дитина) коло та виріжте отвір канцелярським ножем.
Якщо зріз виявиться гострим, зачистіть його наждачним папером.
Дайте можливість дитині взяти участь у цьому процесі. Але навряд чи вона якісно виконає цю роботу, тому ви обов`язково підправте всі недоліки. І не забудьте похвалити малюка. Він так старався! =)
Надійшла черга верхньої частини годівнички. Шилом або товстою голкою проколіть навскрізь верхній край деталі.
Мій малюк взяв цю справу на себе. А якже, нам же 5 років через два дні виповниться! :)
Через отвори протягніть мотузок та зав`яжіть вузлика.
Приклейте обидві частини одна до одної. Якщо ви працюєте з супер-клеєм, виконайте цю частину роботи самостійно.
Годівничка готова! У нас вийшла ось така:
На вулиці -26, але ми одразу ж насипали у годівничку насіння та повісили її на балконі. Вигляд через вікно:
Тепер у нас дві годівнички: старенька та новенька :)
Протягом цілого дня син не відходив від вікна, все виглядав гостей до нової годівнички, але поки що нам не пощастило. Ну що ж, будемо чекати ще :)
181041156

17 янв. 2010 г.

Базова програма розвитку дитини дошкільного віку "Я у Світі"


Всі дошкільні педагоги України знають, що з нового навчального року в силу вступила нова Базова Програма розвитку дитини дошкільного віку, яка має назву "Я у Світі". Програма кардинально змінила роботу працівників дошкільних навчальних закладів, вимагає від них по-іншому дивитись на дитину, її дії, погляди, бажання. Вихователі мусять дивитися на світ очима дитини. А це не так легко...
Програма вийшла з друку обмеженим тиражом. Але тепер ознайомитись із Програмою має змогу кожен.
На сторінках цього блогу я буду намагатися зібрати якомога більше іформації для педагогів-дошкільників та батьків дітей.

Всем дошкольным педагогам Украины известно, что с нового учебного года в силу вступила новая Базовая Програма развития ребенка дошкольного возраста "Я в Мире". Програма в корне изменила работу дошкольных учреждений, требует от педагогов по-другому смотреть на ребенка, ее поведение, взгляды, желания. Воспитатели должны смотреть на мир глазами ребенка. А это не так просто...
Печатное издание Программы имеет ограниченный тираж. Но теперь познакомиться с Программой может каждый. 
На страницах этого блога я буду стараться собрать как можно больше информации для педагогов-дошкольников и родителей детей.
Related Posts with Thumbnails